XXIII. János pápa humora

2017.12.30

XXIII. János pápa egyszerűségének, közvetlenségének, és őszinte emberszeretetének köszönhetően minden idők egyik legnépszerűbb pápája volt. Humoros megnyilatkozásaiból idézünk.

1. Egy kórházlátogatás alkalmával megkérdezte egy kisfiútól, mi szeretne lenni, ha felnő. A gyerek azt felelte: vagy rendőr vagy pápa. - A helyedben a rendőrséget választanám - mondta a Szentatya. - Pápa akárkiből lehet, nézz csak rám!

2. Éjjelente gyakran felébredek, eltöprengek a világ súlyos problémáin, és elhatározom, hogy mindezt el kell mondanom a pápának. Aztán másnap, amikor felébredek, rájövök, hogy én vagyok a pápa.

3. Amikor egy riporter megkérdezte, hányan dolgoznak a Vatikánban, János pápa állítólag így felelt: "Nagyjából a fele."

4. Egy bíboros nehezményezte, hogy a vatikáni fizetésemelés után az egyik alkalmazott ugyanannyit keres, mint a ő. Amikor a pápa hallott erről, azt mondta: - Annak az alkalmazottnak tíz gyereke van. Remélem, a bíborosnak nincsen.

5. Egy este a barátját látogatta meg a Szentlélek Kórházban. A nővér, aki ajtót nyitott, így mutatkozott be: - Szentatyám, a Szentlélek főnöknője vagyok. A pápa így felelt: - De jó magának! Micsoda állása van! Én csak 'Isten szolgáinak szolgája' vagyok.

6. Röviddel pápává választása után Róma utcáin sétált. Egy pár jött vele szembe, és ahogy elhaladtak egymás mellett, meghallotta, hogy a nő odasúgja a barátjának: - Jó ég, milyen kövér! Utánuk fordulva megjegyezte: - Hölgyem, gondolom, tudja, hogy a konklávé nem kimondottan szépségverseny.

7. Egyszer azt írta: "Három dolog viszi romlásba az embert: a nők, a szerencsejáték és a földművelés. Apám a legunalmasabbat választotta."

8. Amikor már bíboros és velencei pátriárka volt, egyszer azt mondta a város egyik gazdag polgárának: - Egyetlen közös dolog van kettőnk között: a pénz. Önnek sok van, nekem semennyi. A különbség az, hogy engem egyáltalán nem érdekel.

9. Egy újságírónak, aki velencei pátriárkaként megkérdezte tőle, mi lenne, ha újrakezdhetné az életét, azt felelte: - újságíró. Majd elmosolyodva hozzátette: - S most lássuk, meri-e azt mondani, hogy maga meg, ha újrakezdhetné, pátriárka lenne!

10. Egy vatikáni tisztségviselő azt mondta a pápának: "teljességgel lehetetlen", hogy 1963-ban megnyissák a II. Vatikáni Zsinatot. - Jó, akkor 1962-ben fogjuk megnyitni! - felelte. És meg is nyitotta.