Kinek kell a fiú?

2019.02.02

Egy vagyonos ember és a fia minden különleges művészi alkotást össze akartak gyűjteni. Sok festményt vásároltak Picassótól - Raphaelig. Gyakran leültek együtt és csodálták a nagyszerű munkákat.
Amikor kitört a vietnami konfliktus, a fiú elment katonának, de nem élte túl a háborút. Az apa mélyen gyászolta egyetlen gyermekét.  

Hónapokkal később, éppen karácsony előtt, kopogtattak az ajtaján. Egy fiatalember állt a küszöbön, hatalmas csomaggal a kezében. Így szólt: - Uram Ön nem ismer engem. Én vagyok az a katona, aki a fiának köszönheti az életét. Aznap sok embert mentett meg... Éppen engem vitt biztonságba, amikor egy golyó szíven találta. Gyakran beszélt nekem Önről és a művészet iránti szeretetéről.
A fiatalember rámutatott a csomagra és folytatta: - Tudom, hogy ez nem nagy valami. Nem vagyok híres művész, de azt hiszem, a fia szeretné, ha ezt megtartaná.
Az apa kinyitotta a csomagot. Egy portré volt benne a fiáról, amit a fiatalember festett. Csodálta, hogy a katona mennyire meg tudta ragadni a fia személyiségét. Az apa szemei megteltek könnyel. Megköszönte a képet és felajánlotta, hogy kifizeti.
- Ó, nem uram, soha nem tudom visszafizetni, amit a fia értem tett. Ez ajándék.

Az apa jól látható helyre akasztotta a portrét, így ha látogatók jöttek, a fiáról készült kép volt az első, amit megmutatott nekik a kollekcióból.

Néhány hónappal később az apa meghalt.
Sor került a képek árverezésére. Befolyásos emberek gyűltek össze, és izgatottan várták, hogy megvehessék az értékes képeket a saját gyűjteményükbe. A fiúról készült kép is az emelvényen volt. Az árverést vezető férfi rámutatott és ezt mondta: - Az árverést ezzel a képpel kezdjük.
- Ki akarja megvenni ezt a képet? - kiáltott valaki hátulról. - Látni akarjuk a híres képeket! Hagyja ezt!
A férfi azonban hajthatatlan maradt: - Mennyi a kikiáltási ára ennek a képnek? Ki kezdi el az ajánlást? 100$-ért, 200$-ért?
Egy másik hang mérgesen kiáltotta: - Nem azért jöttünk, hogy ezt a képet nézzük! Mi Van Goghot, Rembrandtot akarunk! Gyerünk már az igazi képekkel!
De az árverés-vezető tovább folytatta: - A fiú, a fiú. Kinek kell a fiú?
Végül egy ember szólalt meg a terem hátuljából. A tulajdonos kertésze volt hosszú ideig.
- Elviszem 10$-ért. Szegény ember lévén, ez volt minden, amit fel tudott ajánlani.
- Ki ajánl érte 20$-t?
- Adja oda neki 10$-ért! Aztán nézzük a mestereket!
- 10$ az ajánlat. Ki ad érte 20$-t?
A tömeg kezdett mérges lenni. Nem akarták ezt a képet. Sokkal értékesebb festményeket szerettek volna a gyűjteményükbe.
Az árverés-vezető lecsapott a kalapáccsal. - Először, másodszor... Eladva 10$-ért.
Egy ember a második sorból közbekiáltott. - Gyerünk már a többi képpel!
Az árverés-vezető letette a kalapácsot: - Az aukciónak vége.
- Mi lesz a festményekkel?
- Sajnálom. Amikor felhívtak, hogy levezessem ezt az aukciót, elárultak nekem egy titkot, amit eddig nem mondhattam el. Csak a fiú portréja volt eladó. Aki azt megveszi, az örökli az egész vagyont, beleértve a festményeket is.
Az, aki elviszi a fiút, megkap mindent.

Ismeretlen szerző