Az ötvös kezében

2018.05.20

Egy keresztény csoport tagjai minden héten összejöttek, hogy közösen tanulmányozták a Bibliát. Amikor Malakiás könyvéhez értek, a következő mondatot olvasták: "Leül, mint az ezüstolvasztó... és megtisztítja őket, mint az aranyat és az ezüstöt".

Teljesen lenyűgözte őket ez a kijelentés, és azon gondolkodtak; vajon mit fejez ki Isten természetéről. Egyikük elhatározta, hogy utánajár a dolognak, és megnézi, hogyan tisztítják az ezüstöt. Felhívott egy ötvöst és megbeszélte vele, hogy elmegy megnézni munka közben. Nem említette, hogy milyen célból akarja megnézni, csak annyit mondott, hogy egyszerűen kíváncsi a tisztítási folyamatra.

Amikor megérkezett, az ötvös fogott egy darab ezüstöt, a tűz fölé emelte, és hagyta, hogy felmelegedjen. Közben elmagyarázta: 

- Ahhoz, hogy az ezüst tiszta legyen, a tűz kellős közepébe kell tartani, oda, ahol a lángok a legmelegebbek, hogy minden szenny kiégjen belőle.

- Az ötvösnek a tűznél kell ülnie az ezüst tisztításának teljes ideje alatt. Még a szemét sem veheti le a folyamatról! Mert ha az ezüst a kelleténél akár csak egy perccel is tovább marad a lángok között, megsemmisül.

A látogató csendesen figyelt, majd megkérdezte: - Honnét tudja, hogy mikor lesz teljesen tiszta az ezüst?

Az ötvös mosolyogva válaszolt: - Ó, az nagyon egyszerű! Akkor, amikor meglátom magamat benne.

Ismeretlen szerző