A negyed dolláros

2018.02.18

Néhány évvel ezelőtt egy lelkész Houstonból Texasba költözött. Érkezése után egy alkalommal a belvárosba kellett mennie, így buszra szállt.

Amikor leült, észrevette, hogy a sofőr negyed dollárral több pénzt adott neki vissza. Elkezdett gondolkodni, hogy mit tegyen, és arra az elhatározásra jutott, hogy visszaadja a pénzt. Hiszen bűn lenne megtartani.

Aztán egy másik gondolat fogant meg a fejében: - Ó, felejtsd már el, hiszen ez csak negyed dollár! Ki törődik egy ilyen kis összeggel? A buszvállalat amúgy is túl sokat kér az utazásért. Fogadd el, mint Isten ajándékát, és maradj csöndben.

Nemsokára a megállóba értek, ahol a lelkésznek le kellett szállnia. Egy pillanatra megállt az ajtóban, majd a negyed dollárt a buszvezető felé nyújtotta, és azt mondta: - Tessék, egy kicsivel többet adott vissza.

A sofőr rámosolygott, s így válaszolt: - Köszönöm. Maga az új lelkész, ugye? Sokat gondolkodtam mostanában azon, hogy el kellene járnom valahová gyülekezetbe, de nem tudtam, melyiket válasszam. Szerettem volna látni, mit tesz, ha rosszul adok vissza. De azt hiszem, már döntöttem.

Amikor a lelkész leszállt a buszról, a legközelebbi villanypóznához botorkált, és belekapaszkodva csak annyit tudott mondani: - Ó, Istenem, majdnem eladtam a Fiadat egy negyeddollárosért.

Dr. Gyökössy Endre